Wymagania Wizowe

Jakie dokumenty wymagane są do wjazdu na teren Niemiec zależy w głównej mierze od tego skąd się pochodzi i jak długo zamierza się przebywać na terenie Niemiec. Należy odpowiednio wcześniej zebrać wszelkie informacje i skompletować wszelkie dokumenty na czas, przed rozpoczęciem studiów za granicą.

Studia w NiemczechGeneralnie istnieją następujące zasady: dla obywateli UE lub z krajów Islandia, Norwegia, Szwajcaria lub Liechtenstein konieczne jest jedynie, aby mieć przy sobie dowód tożsamości. Nie jest konieczne posiadanie wizy. Obywatele innych krajów potrzebują wizy, jeśli ich pobyt w Niemczech ma być dłuższy niż 90 dni. Jest także parę innych regulacji wizowych. Obywatele Australii, Izraela, Japonii, Kanady, Nowej Zelandii, Korei Południowej i USA mogą ubiegać się o wizę już po przybyciu do Niemiec. Dla obywateli innych krajów jest to niezbędne aby ubiegać się o wizę przed przyjazdem do Niemiec

Przy pobycie krótszym niż 90 dni w Niemczech obowiązują inne przepisy. Obywatele niektórych krajów mogą wjechać na teren Niemiec na ten okres bez wizy. Są to Wenezuela, Watykan, Urugwaj, Singapur, Seszele, Paragwaj, Panama, Nikaragua, Meksyk, Mauritius, Malezja, Macau, Chorwacja, Gwatemala, Salwador, Kostaryka, Chile, Brunei, Brazylia, Boliwia, Bermudy, Barbados, Bahamy i Argentyna.

Więcej szczegółowych informacji oraz listy krajów można znaleźć na strona z wizą Schengen lub w konsulacie czy ambasadzie niemieckiej we własnym kraju. Dla osób przyjeżdżających do Niemiec na jeden semestr odpowiedni doradcy znajdują się na uczelni macierzystej.

Istnieją różne rodzaje wiz, o które można się ubiegać. Jaki rodzaj wizy jest konieczny, zależy od podania na niemiecki uniwersytet. Jeśli miejsce na uczelni jest pewne i potwierdzone można ubiegać się o wizę na pobyt w celu odbycia studiów. Jeśli aplikacja nie jest jeszcze potwierdzone lub trzeba ubiegać się o wizę dla odwiedzenia niemieckiej uczelni lub zdać testy trzeba ubiegać się o wizę dla celów aplikacji uniwersyteckiej.

Ale uwaga! Wiza nie obejmuje całego pobyt w Niemczech. Wizy te wydawane są zazwyczaj na okres trzech miesięcy. Potem należy ubiegać się o dalsze pozwolenie na pobyt w Niemczech. Można to zrobić na Wydziale Spraw Cudzoziemców po zmianie własnego miejsca zamieszkania w Urzędzie Rejestracyjnym.

W przypadku niejasności lub dalszych pytań należy udać się do Biura Międzynarodowego na niemieckim uniwersytecie. Doradca może udzielić odpowiedzi na wszystkie ważne pytania i przypomnieć o terminach.

Aby otrzymać wizę, a później pozwolenie na pobyt potrzebuje się pewnego dokumentu.

Dla otrzymania wizy trzeba pokazać dokument ubezpieczenia zdrowotnego w Niemczech (ReiseCare lub Allianz) i dowód finansowania. Ambasada Niemiec lub Konsulat może zażądać dodatkowych dokumentów, na przykład potwierdzających znajomość języka niemieckiego, potwierdzenia miejsca na uczelni w Niemczech, itp.

W przypadku zezwolenia na pobyt wymagane jest potwierdzenie Urzędu Meldunkowego, ubezpieczenie zdrowotne, zaświadczenia o wpisie na listę studentów, dokument tożsamości i wiza. Należy również pamiętać, że zezwolenie na pobyt jest wydawane nie na stałe, ale tylko na dwa lata. Ci, którzy już studiują mogą później przedłużyć pozwolenie na pobyt.

Wszystkie te formalności są dość kłopotliwe i może trochę potrwać zebranie i potwierdzenie wszystkich dokumentów. Dlatego też jest bardzo ważne, aby uzyskać informację na czas. Głównie dla osób, które planują całe studia w Niemczech i samodzielnie organizują swój wyjazd i pobyt. Dla programów wymiany uczelnia macierzysta zazwyczaj udziela wszelkiej pomocy, ale i tak warto rozpocząć planowanie odpowiednio wcześnie.

Mawista.com - Health Insurance for Foreign Students in Germany

Read also

Zakwaterowanie i Usługi Bankowe w Niemczech Czy jako student zagraniczny mogę pracować w Niemczech? Wielu naszych klientów pragnie podjąć pracę podczas swojego pobytu w Niemczech. Niektórzy dla zdobycia doświadczenia zawodowego, inni po prostu potrzebują pieniędzy. Najważniejszym jest aby studia nie mogły zostać zanegowane. Dla celów ubezpie...
Praca i System Ubezpieczeń Socjalnych w Niemczech Czy jako student zagraniczny mogę pracować w Niemczech? Wielu naszych klientów pragnie podjąć pracę podczas swojego pobytu w Niemczech. Niektórzy dla zdobycia doświadczenia zawodowego, inni po prostu potrzebują pieniędzy. Najważniejszym jest aby studia nie mogły zostać zanegowane. Dla celów ubezpie...
Zdrowie i Opieka Medyczna Ważnym aspektem podczas studiów w Niemczech jest znalezienie odpowiedniego ubezpieczenia zdrowotnego. Należy zadba o to wcześniej, ponieważ jest to niezbędne do aplikacji na uczelnie. Zgodnie z prawem każda osoba, która mieszka w Niemczech musi mieć ubezpieczenie zdrowotne. Istnieje różnica pomię...